Żywienie w profilaktyce niektórych chorób
Nieprawidłowa dieta w sposób znaczący może wpływać na zwiększenie liczby zachorowań w populacji. Lista jednostek chorobowych, dla których nieprawidłowe zachowania żywieniowe stanowią czynnik ryzyka lub modyfikują ich przebieg jest stosunkowo długa. Do chorób tych należą przede wszystkim choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu), cukrzyca insulinozależna, otyłość, osteoporoza czy niektóre choroby nowotworowe (rak sutka, żołądka, jelita, prostaty).
Do najczęstszych nieprawidłowości związanych z żywieniem należą:
- nadmierna, w stosunku do zapotrzebowania, podaż energii
- zbyt duża ilość energii pochodzącej z tłuszczów (głównie nasyconych kwasów tłuszczowych) i niedostateczna ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- niedobór energii pochodzącej z węglowodanów złożonych przy nadmiernej ilości energii pochodzącej z sacharozy
- zbyt duża zawartość cholesterolu w diecie
- nadmierna ilość soli kuchennej w spożywanych posiłkach
- zbyt niska podaż witamin z grupy B
- zbyt niska ilość błonnika w spożywanych racjach pokarmowych
- niedobory wapnia, żelaza i jodu
ŻYWIENIE w:
otyłości
chorobach serca i naczyń
układu krążenia
chorobach wątroby
wzw
chorobie wrzodowej żołądka
osteoporozie
chorobach serca i naczyń
układu krążenia
chorobach wątroby
wzw
chorobie wrzodowej żołądka
osteoporozie