Źródła witamin & minerałów
- Witamina A:
Tłuszcze rybne i oleje, wątroba, marchew, masło, żółtka jaj, mleko i sery pełnotłuste - Witamina E:
Wołowina, wieprzowina, płatki owsiane, kasza jęczmienna, kiełki pszenicy, oleje roślinne, masło, jaja - Witamina B1:
Drożdże, mięso wieprzowe, soja, warzywa strączkowe suche, kasza gryczana i inne kasze, drób - Witamina B2:
Drożdże, grzyby, makrela, sery białe i żółte, jaja, warzywa strączkowe suche, brokuły, cielęcina, wieprzowina i wołowina - Witamina PP:
Drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, drobiowe, orzeszki ziemne, ryby morskie, grzyby, ziemniaki, sery - Witamina B6:
Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, ryby, warzywa strączkowe suche, papryka, brukselka - Witamina C:
Papryka, natka pietruszki, brokuły i inne zielone warzywa, czarne porzeczki, truskawki, cytrusy - Witamina D:
Ryby, zwłaszcza morskie, żółtka jaj, margaryna i masło, tran - Foliany:
Wątroba, soja, otręby, fasola, groch, szpinak, liście pietruszki, kapusta włoska, sałata, brokuły, brukselka, jaja, wzbogacane płatki śniadaniowe - Żelazo:
Wątroba wieprzowa, żółtka jaj, fasola, soja, groch, szpinak, śliwki, otręby owsiane, natka pietruszki - Magnez:
Orzeszki ziemne, fasola, groch, kukurydza, soczewica, ser żółty, otręby pszenne, migdały, orzechy, kakao, czekolada - Wapń:
Mleko, kefiry, jogurty, sery białe i żółte, żółtka jaj, fasola, soja, otręby pszenne, sardynki, morele suszone - Potas:
Fasola, soja, orzechy, migdały, morele, banany, szpinak, ziemniaki, mięso i ryby