nutri-day
Dzisiaj jest:

Zasady prawidłowego żywienia

PODSTAWOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE
Wskazania
Komitetu Żywienia Człowieka PAN
dla osób dorosłych

  1. Jedz regularnie, co najmniej trzy posiłki dziennie, każdy dzień rozpoczynając od śniadania
  2. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane
  4. Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurty bądź kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu
  5. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja)
  6. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek
  7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć. Nie dosalaj
  8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw
  9. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywieniem energii (kalorie). Pamiętaj, że ruch może często zastąpić lekarstwo, lecz żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu

Zasady racjonalnego żywienia

  • Posiłki oraz potrawy powinny być urozmaicone oraz właściwie dobrane, tzn. pozwalające na m.in. na unikanie spożywania w nadmiarze tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, cholesterolu.
  • Odżywianie powinno być zrównoważone pod względem energetycznym.
  • Posiłki należy spożywać regularnie i odpowiednio często.

Aby spożywane posiłki były dobrze zbilansowane codziennie należy spożywać:

  • Pieczywo, kaszę, płatki zbożowe, makarony, ziemniaki – 5-6 porcji
  • Warzywa i owoce – 3-5 porcji
  • Mleko i przetwory mleczne – 3-4 porcje
  • Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, rośliny strączkowe – 1-2 porcji
  • Tłuszcze - 2 porcje

Odżywianie urozmaicone to takie, w którym każdy posiłek zawiera przynajmniej po jednym produkcie z każdej z pięciu grup.



ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

KONTAKT