Zasady prawidłowego żywienia
PODSTAWOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE
Wskazania
Komitetu Żywienia Człowieka PAN
dla osób dorosłych
- Jedz regularnie, co najmniej trzy posiłki dziennie, każdy dzień rozpoczynając od śniadania
- Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane
- Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurty bądź kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu
- Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja)
- Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek
- Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć. Nie dosalaj
- Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw
- 9. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywieniem energii (kalorie). Pamiętaj, że ruch może często zastąpić lekarstwo, lecz żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu
Zasady racjonalnego żywienia
- Posiłki oraz potrawy powinny być urozmaicone oraz właściwie dobrane, tzn. pozwalające na m.in. na unikanie spożywania w nadmiarze tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, cholesterolu.
- Odżywianie powinno być zrównoważone pod względem energetycznym.
- Posiłki należy spożywać regularnie i odpowiednio często.
Aby spożywane posiłki były dobrze zbilansowane codziennie należy spożywać:
- Pieczywo, kaszę, płatki zbożowe, makarony, ziemniaki – 5-6 porcji
- Warzywa i owoce – 3-5 porcji
- Mleko i przetwory mleczne – 3-4 porcje
- Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, rośliny strączkowe – 1-2 porcji
- Tłuszcze - 2 porcje
Odżywianie urozmaicone to takie, w którym każdy posiłek zawiera przynajmniej po jednym produkcie z każdej z pięciu grup.