nutri-day
Dzisiaj jest:

Przykładowe jadłospisy - osteoporoza

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS TYGODNIOWY W OSTEOPOROZIE


DZIEŃ 1.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z ryżem
Zielona herbata
Pieczywo mieszane
Masło
Szynka drobiowa
Pomidor z cebulką
250
200
60
10
30
100
II ŚNIADANIE Jogurt owocowy
Biszkopt
150
30
OBIAD Zupa z serków topionych z grzankami
Filet z dorsza po grecku
Ziemniaki puree z koperkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią i śmietaną
Kompot owocowy
400
100/80
200
100

200
PODWIECZOREK Galaretka z kwaśnego mleka z sokiem owocowym
150
KOLACJA Herbata owocowa
Makaron z serem i masłem
Grejpfrut
250
250
100



DZIEŃ 2.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z musli
Kawa Inka z mlekiem
Pieczywo razowe
Masło
Jajecznica na maśle
Sałatka grecka z serem feta i oliwkami
250
200
60
10
100
100
II ŚNIADANIE Drożdżówka z ananasem
Sok z czarnej porzeczki
100
150
OBIAD Rosół z kury z makaronem domowym
Udko z kurczaka pieczone w miodzie
Ziemniaki puree
Marchewka z groszkiem
Surówka z porów z groszkiem zielonym
Kompot owocowy
400
200
200
80
100
200
PODWIECZOREK Budyń waniliowy z wiórkami czekoladowymi
150
KOLACJA Zielona herbata
Pieczywo mieszane
Masło
Powidło śliwkowe
Ser żółty panierowany
Sałatka z papryki czerwonej z cebulką
200
60
10
20
80
100



DZIEŃ 3.
Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Herbata miętowa
Pieczywo mieszane
Masło
Indyk w galarecie
Sałatka z selera gotowanego z kukurydzą i ananasem
250
200
600
10
30
100
II ŚNIADANIE Koktajl mleczno borówkowy
150
OBIAD Zupa jarzynowa zabielana
Pierogi leniwe (serowo – ziemniaczane) z masłem i bułką tartą
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot owocowy
400
250

100
200
PODWIECZOREK Brzoskwinia
100
KOLACJA Herbata z dzikiej róży
Pieczywo mieszane
Masło
Dżem
Pasta rybna (z mintaja) z jarzynami
Pomidor
250
100
15
20
100
100



DZIEŃ 4.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą
Herbata z melisy
Pieczywo mieszane
Masło
Dip serowy z chrzanem
Rzodkiewka
250
200
60
15
50
100
II ŚNIADANIE Serek owocowy
Herbatniki
150
30
OBIAD Barszcz czerwony z ziemniakami
Kotleciki z soji
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką
Kompot owocowy
400
200
150
200
PODWIECZOREK Sztangielka z kminkiem
Sok pomidorowy
150
30
KOLACJA Herbata imbirowa
Budyń serowo ziołowy
Sałata zielona z jogurtem naturalnym
200
250
80



DZIEŃ 5.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z tartym ciastem
Kakao
Pieczywo mieszane
Masło
Szynka wieprzowa
Papryka czerwona
250
200
60
10
30
100
II ŚNIADANIE Pieczywo chrupkie z konfiturą ananasową
1szt/20
OBIAD Kapuśniak z jarzynami
Potrawka z kurczaka z warzywami
Ryż na sypko
Mizeria z ogórka z cebulką
Kompot owocowy
400
150
200
100
200
PODWIECZOREK Sałatka owocowa z kiwi, ananasem i mandarynką 150
KOLACJA Herbata zielona
Bliny ziemniaczane z serem białym i śmietanką
Jabłko
200
300
100



DZIEŃ 6.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą jęczmienną
Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo mieszane
Masło
Serek ziarnisty
Surówka z czarnej rzodkwi z jabłkiem
250
200
60
10
50
100
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny
150
OBIAD Zupa pomidorowa z lanym ciastem
Roladki schabowe z pieczarkami w sosie naturalnym
Ziemniaki po nelsońsku
Bukiet warzyw z wody
Surówka z selera i jabłka z orzechami włoskimi
Kompot owocowy
400
100/50
200
100
100
200
PODWIECZOREK Budyń czekoladowy
150
KOLACJA Herbata owocowa
Pieczywo mieszane
Masło
Jajko z szynka w galarecie
Sałatka włoska z fasolą
200
100
15
150
100



DZIEŃ 7.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Pieczywo mieszane
Masło
Pasta z twarogu z kiełbasą
Sałatka z brokułów z pomidorem, rzodkiewką i jajkiem
200
60
10
50
100
II ŚNIADANIE Szarlotka z jabłkami
Sok marchwiowy
100
150
OBIAD Zupa ogórkowa z ziemniakami
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Sos pomidorowy
Kompot owocowy
400
300
100
200
PODWIECZOREK Koktajl truskawkowy
150
KOLACJA Herbata miętowa
Naleśniki z serem i jabłkami z cukrem pudrem
Kiwi
200
250
100




ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

ŻYWIENIE A CHOROBA

KONTAKT