Przykładowe jadłospisy - dieta wrzodowa
OKRES ZAOSTRZENIA OBJAWÓW
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
Posiłek I | Słaba herbata z mlekiem Sucharki rozmoczone | 150 20 |
Posiłek II | Kasza manna na mleku rozcieńczonym Bułka pszenna czerstwa z masłem | 150 50 |
Posiłek III | Mus z bananów, twarogu Biszkopty | 50 30 |
Posiłek IV | Zupa ziemniaczana przetarta ze śmietanką Cielęcina mielona z sosem koperkowym Kasza krakowska przetarta z masłem | 150 80/30 100 |
Posiłek V | Sok marchwiowy rozcieńczony mlekiem | 150 |
Posiłek VI | Kawa zbożowa z mlekiem Bułka maślana czerstwa z dżemem brzoskwiniowym | 150 50/10 |
Posiłek VII | Budyń waniliowy | 100 |
Posiłek VIII | Słaba herbata z mlekiem Pieczywo pszenne z masłem Pasta z ryby gotowanej z oliwą | 150 50 40 |
Posiłek IX (przed snem) | Napar z siemienia lnianego Sucharek rozmoczony | 100 20 |
OKRES REKONWALESCENCJI
DZIEŃ 1.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi Słaba herbata Pieczywo czerstwe pszenne Masło Szynka drobiowa Jabłko pieczone | 250 150 50 5 20 100 |
II ŚNIADANIE | Jogurt brzoskwiniowy Chałka drożdżowa | 150 50 |
OBIAD | Zupa jarzynowa przecierana z grzankami Klops z mielonej cielęciny w sosie śmietanowym Ziemniaki puree Buraczki ćwikłowe puree ze śmietanką Woda mineralna nie gazowana | 300 90/50 150 100 150 |
PODWIECZOREK | Koktajl mleczno – bananowy Weka z serkiem homogenizowanym naturalnym | 150 50 |
KOLACJA | Kawa zbożowa z mlekiem Kluseczki francuskie z masłem Surówka z marchewki i jabłka | 150 200 80 |
PRZED SNEM | Słaba herbata Kanapka z pastą rybno – jarzynową | 150 80 |
DZIEŃ 2.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Słaba herbata z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Pasta z twarogu z zieloną pietruszką Polędwica drobiowa Pomidor b/s | 150 100 10 30 30 40 |
II ŚNIADANIE | Koktajl mleczno – truskawkowy Bułka pszenna z marmoladą | 150 50 |
OBIAD | Zupa koperkowa z lanym ciastem Potrawka z kurczaka z jarzynami Ryż na sypko Sok z czarnej porzeczki rozcieńczony | 300 150 150 150 |
PODWIECZOREK | Budyń śmietankowy z sokiem owocowym Herbatniki | 150 30 |
KOLACJA | Słaba herbata Pieczywo czerstwe pszenne Masło Parówki cielęce Sałatka jarzynowa z oliwą |
150 100 10 80 50 |
PRZED SNEM | Kawa zbożowa z mlekiem Kanapka z serkiem maślanym |
150 70 |
DZIEŃ 3.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z płatkami owsianymi Słaba herbata Pieczywo czerstwe pszenne Masło Jajecznica na parze Banan pieczony | 250 150 50 5 70 100 |
II ŚNIADANIE | Herbata z dzikiej róży Weka z pastą z cielęciny z jarzynami | 150 70 |
OBIAD | Krupnik z kaszy manny z jarzynami Budyń z indyka z sosem koperkowym Ziemniaki puree Surówka z marchewki i jabłka Woda mineralna nie gazowana | 300 90/50 150 100 150 |
PODWIECZOREK | Mleczko waniliowe Herbatniki | 150 30 |
KOLACJA | Kawa zbożowa z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Galaretka z dorsza z warzywami Dżem brzoskwiniowy | 150 100 10 150 20 |
PRZED SNEM | Słaba herbata Kanapka z masłem i szynką drobiową | 150 70 |
DZIEŃ 4.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa zbożowa z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Pasta z drobiu z jarzynami Serek „Bieluch” | 150 100 10 50 30 |
II ŚNIADANIE | Jogurt waniliowy Strudel drożdżowy z jabłkiem | 150 50 |
OBIAD | Barszcz czerwony z ziemniakami puree Risotto z mięsem drobiowym i jarzynami z sosem pomidorowym Jabłko pieczone Sok pomarańczowy rozcieńczony | 300 250/100 100 150 |
PODWIECZOREK | Budyń śmietankowy z sokiem owocowym Biszkopty | 150 30 |
KOLACJA | Słaba herbata z mlekiem Pierogi leniwe z masłem Surówka z marchewki i jabłka | 150 200 80 |
PODWIECZOREK | Budyń śmietankowy z sokiem owocowym Biszkopty | 150 30 |
PRZED SNEM | Napój mleczno bananowy Kanapka z miodem | 150 60 |
DZIEŃ 5.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z makaronem ryżowym Słaba herbata Pieczywo czerstwe pszenne Masło Kiełbasa szynkowa Jabłko pieczone | 250 150 50 5 30 100 |
II ŚNIADANIE | Herbata z mlekiem Kanapka z serkiem homogenizowanym owocowym | 150 70 |
OBIAD | Zupa pomidorowa z makaronem nitki Pulpety z sandacza w sosie śmietanowym Ziemniaki puree Sałata zielona z jogurtem naturalnym Kompot truskawkowy | 300 90/50 150 80 150 |
PODWIECZOREK | Galaretka z kwaśnego mleka Biszkopty | 150 30 |
KOLACJA | Kawa zbożowa z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Pasta z indyka z jarzynami Marmolada | 150 100 5 50 20 |
PRZED SNEM | Kawa z mlekiem Kanapka z pastą z sera białego | 150 70 |
DZIEŃ 6.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa zbożowa z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Jajko na miękko Szynka cielęca Banan pieczony | 150 100 10 50 20 100 |
II ŚNIADANIE | Koktajl mleczno - jagodowy Chałka drożdżowa | 150 50 |
OBIAD | Bulion jarzynowy z lanym ciastem Udko z kurczaka gotowane Ziemniaki Marchewka puree Kompot aroniowy | 300 150 150 100 150 |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy Herbatniki | 150 50 |
KOLACJA | Słaba herbata Budyń z cielęcy z warzywami z sosem koperkowym Jabłko po królewsku | 150 250/50 100 |
PRZED SNEM | Słaba herbata z mlekiem Kanapka z serkiem homogenizowanym naturalnym | 150 70 |
DZIEŃ 7.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z makaronem nitki Słaba herbata Pieczywo czerstwe pszenne Masło Polędwica drobiowa Pomidor bez skórki | 250 150 50 5 30 40 |
II ŚNIADANIE | Jogurt naturalny Kanapka z pastą jarzynową | 120 70 |
OBIAD | Zupa ziemniaczana przecierana Klops z królika puree sosem cytrynowym Kluski francuskie z masłem Marchewka puree Woda mineralna nie gazowana | 300 90/50 150 100 150 |
PODWIECZOREK | Słaba herbata z mlekiem Drożdżówka z marmoladą | 150 50 |
KOLACJA | Kawa zbożowa z mlekiem Ryż z musem jabłkowym z cynamonem | 150 250 |
PRZED SNEM | Słaba herbata Kanapka z pastą z dorsza z oliwą | 150 70 |
DZIEŃ 8.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Słaba herbata z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Parówki cielęce Sałatka jarzynowa z oliwą | 150 100 10 100 60 |
II ŚNIADANIE | Słaba herbata z owoców dzikiej róży Kanapka z pastą serowo – koperkową | 150 70 |
OBIAD | Zupa cytrynowa z ryżem Rolada ziemniaczana z cielęciną i jarzynami Sos pomidorowy Kompot truskawkowy | 300 250 100 150 |
PODWIECZOREK | Budyń malinowy Biszkopty | 150 30 |
KOLACJA | Słaba herbata Makaron nitki z twarogiem i masłem Jabłko pieczone | 150 250 100 |
PRZED SNEM | Kawa z mlekiem Kanapka z z szynką z indyka | 150 70 |
DZIEŃ 9.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą Słaba herbata Omlet na parze z dżemem morelowym | 250 150 100 |
II ŚNIADANIE | Koktajl mleczno - bananowy Chałka drożdżowa | 150 50 |
OBIAD | Zupa dyniowa z grzankami Dorsz gotowany z masłem Ziemniaki puree Surówka z marchewki i jabłka Woda mineralna nie gazowana | 300 90 150 100 150 |
PODWIECZOREK | Jogurt truskawkowy Weka z serkiem „Bieluch” | 150 70 |
KOLACJA | Kawa zbożowa z mlekiem Budyń drobiowo – jarzynowy z sosem pietruszkowym | 150 250/50 |
PRZED SNEM | Słaba herbata z mlekiem Kanapka z szynka cielęcą | 150 70 |
DZIEŃ 10.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa zbożowa z mlekiem Pieczywo czerstwe pszenne Masło Pasta z twarogu z zieloną pietruszką Szynka drobiowa Pomidor bez skórki | 150 100 10 50 30 40 |
II ŚNIADANIE | Koktajl marchwiowy – truskawkowy Kanapka z marmoladką | 150 70 |
OBIAD | Barszcz biały (łagodny) z ziemniakami puree Potrawka cielęca Ryż na sypko Sałata zielona z jogurtem naturalnym Kompot jabłkowy | 300 150 150 80 150 |
PODWIECZOREK | Słaba herbata malinowa Strudel drożdżowy z serem | 150 50 |
KOLACJA | Słaba herbata z mlekiem Kluski biszkoptowe z sosem waniliowym Banan pieczony | 150 200/100 100 |
PRZED SNEM | Słaba herbata Kanapka z pastą z polędwicą cielęcą | 150 70 |