Przykładowe jadłospisy - dieta lekkostrawna
JADŁOSPIS 1.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa Inka z mlekiem Pieczywo mieszane Masło Szynka wieprzowa gotowana Pasta sera twarogowego z koperkiem Sałatka z pomidora z zieloną pietruszką | 200 130 20 30 30 50 |
II ŚNIADANIE | Sok z czarnej porzeczki Bułka pszenna z masłem Jajko na miękko | 150 50/10 1szt. |
OBIAD | Krem z brokułów z grzankami Klops drobiowy w sosie pieczeniowym Ziemniaki puree Marchewka glazurowana Sałata zielona z jogurtem naturalnym Kompot wieloowocowy | 400 90/50 200 100 100 200 |
PODWIECZOREK | Biszkopt z galaretką i owocami Herbata zielona | 100 200 |
KOLACJA | Risotto z kurczakiem, kukurydzą, groszkiem zielonym, marchewką i pietruszką natką Jabłko pieczone Herbata z cytryną | 350 1szt. 200 |
JADŁOSPIS 2.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Herbata z cytryną Płatki kukurydziane z mlekiem Pieczywo mieszane Masło Pasta z drobiu z jarzynami Banan | 200 30/200 100 20 50 1szt. |
II ŚNIADANIE | Koktajl owocowy Weka Dżem truskawkowy niskosłodzony | 150 50 20 |
OBIAD | Zupa pomidorowa z lanym ciastem Filet z łososia pieczony w folii Ziemniaki puree Szpinak duszony z mlekiem Surówka z selera naciowego Kompot wieloowocowy | 400 100 200 100 100 200 |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy z jabłkiem | 130 |
KOLACJA | Pierogi leniwe z masłem Surówka z marchewki i jabłka Herbata z cytryną |
250 150 200 |
JADŁOSPIS 3.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa Kujawianka z mlekiem Pieczywo mieszane Masło Szynka z indyka Mozaika serowa z pomidorem i pietruszką natką | 200 130 20 30 60 |
II ŚNIADANIE | Musli z jogurtem naturalnym | 30/150 |
OBIAD | Barszcz czerwony z ziemniakami Potrawka z kurczaka z warzywami Ryż na sypko Sałatka wiosenna (sałata zielona, pomidor, koperek, oliwa, sos sałatkowy) Kompot wieloowocowy | 400 150 200 150 200 |
PODWIECZOREK | Sok pomidorowy Herbatniki | 150 50 |
KOLACJA | Makaron nitki zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym Herbata z cytryną | 250/50 200 |