Nutri-Day - Prawidłowe żywienie: oceń swój jadłospis
nutri-day
Dzisiaj jest:

Żywienie w profilaktyce chorób - choroby układu krążenia

CHOLESTEROL

Według zaleceń, dobowa dawka dostarczanego z pożywieniem cholesterolu nie powinna przekraczać 200 – 300mg. Wytwarzanie cholesterolu przez nasz organizm zależy od ilości cholesterolu przyjmowanego z pożywieniem; jeśli więc dostarczamy więcej cholesterolu, wówczas organizm wytwarza go mniej i na odwrót. W przypadku zdrowego człowieka system regulacyjny organizmu dba o to, aby w organizmie znajdowała się dostateczna – ale też niezbyt duża – ilość cholesterolu, jaka potrzebna jest do jego funkcjonowania. Problemy pojawiają się wtedy, gdy mechanizm ten jest uszkodzony lub przeciążony. U zdrowego człowieka poziom całkowitego cholesterol nie powinien być wyższy niż 200mg/dl.

Cholesterol odkładający się w postaci blaszek miażdżycowych w tętnicach sprzyja powstawaniu arteriosklerozy (miażdżycy). Rozwija się ona przez lata niezauważalnie, ponieważ nie powoduje żadnych dolegliwości. Jest ona jednak jedną z najczęstszych przyczyn chorób układu krążenia. Zagnieżdżenie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych zwęża ich światło. Przepływ krwi jest wtedy utrudniony i jego szybkość spada. To częściowe zablokowanie naczyń krwionośnych prowadzi do poważnych zaburzeń w poszczególnych narządach.
       We krwi znajduje się jeszcze jedna grupa niebezpiecznych substancji tłuszczowych – zwanych trójglicerydami. Są to tłuszcze nasycone, których nadmiar w organizmie ma wpływ na powstawanie miażdżycy tętnic i chorób układu krążenia. Zbyt wysokie ich stężenie może doprowadzić również do stłuszczenia wątroby i zapalenia trzustki.
Trójglicerydy dostarczane są do organizmu głównie z pożywieniem. W niewielkim stopniu mogą być wytwarzane przez wątrobę i tkankę tłuszczową z cukru i alkoholu. Substancje te są głównymi dostawcami energii w organizmie.

Duży wpływ na przemianę tłuszczów w organizmie ma odżywianie. Istotną rolę odgrywają przede wszystkim ilości i skład pożywienia oraz zawarte w nim tłuszcze. Ilość cholesterolu w całodziennej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300mg. Cholesterol jest tłuszczem występującym tylko i wyłącznie w produktach zwierzęcych.



ZALECENIA ŻYWIENIOWE EUROPEJSKIEGO TOWARZYSTWA MIAŻDŻYCOWEGO

Grupa produktówProdukty zalecane Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościachProdukty przeciwwskazane
Produkty zbożowePieczywo z pełnego ziarna, maca, płatki owsiane, ryż, makaron niskojajeczny, płatki kukurydziane, Musli, kasze gruboziarniste, makaron ryżowy  Rogaliki francuskie (croissant) makarony jajeczne
Mleko i jego przetwory Chude mleko, sery. JogurtyMleko półtłuste, sery: brie, edamski, gouda, jogurt niskotłuszczowy Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacie do kawy, sery i jogurty pełnotłuste
JajaBiałko jaj, substytuty jajDwa całe jaja na tydzień Więcej niż dwa jajka w tygodniu
ZupyZupy warzywne, chude wywary mięsne  Zupy zagęszczone, zupy zaprawione śmietaną
Ryby Ryby (czarniak, dorsz, karmazyn, gładzica, pstrąg, śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, okoń, sardynki) z rusztu, gotowane, wędzone Ryby smażone na właściwym oleju Ryby smażone na niewłaściwym tłuszczu, kawior, zrazy rybne
Skorupiaki OstrygiMałże, homary Krewetki, kalmary
Mięso i jego przetwory Indyki, kurczaki (bez skóry) cielęcina, króliki, dziczyzna Bardzo chuda wołowina, jagnięcia (jeden lub dwa razy w tygodniu), szynka do 15% tłuszczu, bekon, szynka z indyka lub z kurczakaMięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, tłuste kiełbasy, salami, pasztety mięsne, konserwy mięsne, mielone mięso wieprzowe, podroby (serca, nerki, wątróbka, mózg)
Tłuszcze   Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, margaryny miękkie z tych tłuszczów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu Masło, smalec, słonina, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde (cukiernicze), olej palmowy, kokosowy, z orzeszków ziemnych, tłuszcze uwodornione
Warzywa Warzywa świeże i mrożone zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica, kukurydza, ziemniaki Potrawy warzywne przyrządzane z jajkami lub dużą ilością tłuszczu Ziemniaki pieczone, frytki, placki ziemniaczane, pyzy, warzywa solone i konserwowane, chipsy
Owoce Wszystkie owoce świeże lub mrożone Awokado, słodzone konserwy owocowe, suszone owoce  
Desery Sorbety, galaretki, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe   Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle
Wypieki Sucharki razoweCiasta i ciasteczka przygotowane na dozwolonych olejach i margarynach, pieczywo drożdżowe Produkty z ciasta kruchego, biszkoptowego, lanego, francuskiego, wyroby z ciasta słonego z dodatkiem sera żółtego, torty śmietanowe, torty z masą maślaną
Wyroby cukiernicze Dżemy niskosłodzone Marcepany, chałwa Czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe
Orzechy Włoskie, migdały, kasztany Laskowe, ziemne, pistacjowe Orzechy kokosowe, orzechy solone
Napoje Kawa z ekspresu lub rozpuszczalna, herbata, woda mineralna, napoje dietetyczne, niesłodzone napoje orzeźwiające, soki warzywne i owocowe Chude kakao, napoje orzeźwiające zawierające cukier, piwo słodowe, napoje alkoholowe Kawa parzona, pitna czekolada, kawa zbożowa
Inne produkty Zioła, przyprawy, musztarda, ocetKetchup, płynne przyprawy, sól Majonez, większe ilości soli, sosy i kremy sałatkowe na bazie majonezu, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz


PRODUKTY ZAPOBIEGAJĄCE I CHRONIĄCE PRZED HIPERCHOLESTEROLEMIĄ I CHOROBAMI UKŁADU KRĄŻENIA
(wg mgr Heleny Ciborowskiej – Polskie Towarzystwo Dietetyki – oddział Kraków)

  • warzywa i owoce bogate w witaminę C (czarna porzeczka, truskawki, owoce pestkowe, cytrusowe, natka pietruszki, rzeżucha, brokuły, kalafior, papryka, pomidory, dynia, groszek, marchew, ziemniaki, kapusta kiszona) i beta- karoten (marchew, natka pietruszki, szczypiorek, szpinak, sałata) oraz produkty będące źródłem witaminy E (kiełki pszenne i sojowe, orzechy, ziarna, oleje roślinne).Powstrzymują one niekorzystną przemianę cholesterolu w formę szkodliwą
  • cebula, czosnek – zawierają czynne substancje przeciwkrzepliwe
  • produkty bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny, takie jak marchew, jabłko, owoce jagodowe. Ważnym źródłem błonnika rozpuszczalnego, obniżającego poziom cholesterolu są suche nasiona roślin strączkowych
  • winogrona – wytwarzają czynną substancję powstrzymującą zlepianie się płytek krwi
  • grejpfruty – zawierają kwas galakturonowy
  • tłuszcze roślinne bogate w jednonienasycony kwas oleinowy (oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy)
  • ryby morskie (makrela, okoń, łosoś, sardynki, tuńczyk) – zawierają kwasy tłuszczowe omega-3; najlepiej spożywać je bez skóry, ponieważ w skórze odkładają się substancje toksyczne
  • przyprawy: chili, pieprz, papryka, imbir, goździki
  • herbata
  1. Ograniczyć tłuszcz zwierzęcy (wyłączyć z żywienia tłuste mięsa i tłuste wędliny), oraz produkty bogate w cholesterol (podroby, masło, śmietanę, pełne mleko, jaja).
  2. Ograniczyć mięsa czerwone – krwiste – działają miażdżycorodnie.
  3. Co najmniej dwa – trzy razy w tygodniu planować ryby morskie – bogate w kwasy tłuszczowe omega - 3.
  4. Spożywać warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych, grube kasze, pieczywo razowe, otręby ze względu na błonnik pokarmowy.
  5. Uwzględniać w żywieniu produkty bogate w wit. C, E i beta – karoten – pełnią rolę przeciwutleniaczy.

    WSKAZANIA TECHNOLOGICZNE DLA DIETY PRZY HIPERCHOLESTEROLEMII

  6. Kurczaki i indyki przygotowywać bez skóry (skóra zawiera dużo cholesterolu).
  7. Mięso do duszenia nie obtaczać w mące (chłonie tłuszcz).
  8. Stosować tłuszcze roślinne w postaci takich olejów jak: sojowy, słonecznikowy, rzepakowy – bezerukowy, kukurydziany, oliwę z oliwek, oraz tzw. margaryny miękkie nieuwodorniane (Benecol, Vita, Flora).
  9. Oleje z NNKT – sojowy, słonecznikowy, kukurydziany używać tylko na surowo.
  10. Ogranicz sól, cukier i alkohol.
  11. Stosować techniki sporządzania potraw takie jak: gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem, duszenie beztłuszczowe, pieczenie w pergaminie, folii, na ruszcie, rożnie, w garnkach ceramicznych. Unikać potraw smażonych i duszonych w tradycyjny sposób.



PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY W DIECIE NISKOCHOLESTEROLOWEJ >>tutaj


ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

ŻYWIENIE A CHOROBA

KONTAKT