Przykładowe jadłospisy - tygodniowa dieta niskocholesterolowa
DZIEŃ 1.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z płatkami owsianymi Herbata z cytryną Pieczywo razowe Margaryna miękka Szynka z indyka Pomidor z cebulką | 250 200 100 10 30 100 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy Ciasto drożdżowe | 150 50 |
OBIAD | Barszcz czerwony czysty z fasolą Filet z dorsza pieczony w pergaminie z cytryną Ziemniaki na parze z bazylią Surówka z porów z papryką i oliwą z oliwek Kompot owocowy niskosłodzony | 400 100 200 100 200 |
PODWIECZOREK | Kawa z ekspresu z dodatkiem mleka Sucharki razowe | 200 15 |
KOLACJA | Risotto z kurczakiem, kukurydzą i pietruszką natką Sałata zielona z jogurtem naturalnym Herbata owocowa | 250 80 250 |
DZIEŃ 2.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa Inka z mlekiem Pieczywo razowe Margaryna miękka Pasta z twarogu chudego z ogórkiem kiszonym Jabłko | 200 130 10 70 1szt. |
II ŚNIADANIE | Jogurt naturalny niskotłuszowy z musli owocowym | 150/30 |
OBIAD | Zupa jarzynowa zabielana mlekiem Pierś puree kurczaka gotowana Ziemniaki puree Marchewka z groszkiem Surówka z kapusty pekińskiej z sosem sałatkowym Kompot owocowy niskosłodzony | 400 100 200 80 100 200 |
PODWIECZOREK | Mus truskawkowy na białku jajka | 150 |
KOLACJA | Herbata zielona Pieczywo razowe Margaryna miękka Cielęcina pieczona Sałatka wielowarzywna z majonezem na białku |
200 100 10 40 100 |
DZIEŃ 3.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi Herbata z cytryną Pieczywo razowe Pasta z drobiu z jarzynami Sałatka wiosenna z jogurtem naturalnym (sałata zielona, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka) | 250 200 100 50 80 |
II ŚNIADANIE | Kawa rozpuszczalna z mlekiem Pieczywo chrupkie razowe z dżemem niskosłodzonym | 200 1szt/20 |
OBIAD | Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym Potrawka z królika z jarzynami Kasza jęczmienna Surówka z selera i jabłka z orzechami włoskimi Kompot owocowy niskosłodzony | 400 150 150 100 200 |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy z jabłkiem | 150 |
KOLACJA | Herbata z dzikiej róży Rolada ziemniaczana z jarzynami Sałatka z pomidora z cebulką | 250 250 100 |
DZIEŃ 4.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Herbata z mlekiem Pieczywo razowe Margaryna miękka Mozaika serowa z cebulką, pomidorem i rzodkiewką Grejpfrut | 200 130 10 100 1⁄2 szt. |
II ŚNIADANIE | Sok marchwiowy Krążek z ciemnego ryżu preparowanego | 150 1szt |
OBIAD | Zupa grochowa z grzankami razowymi Filet z łososia po grecku Ziemniaki w mundurkach Surówka z kiszonej kapusty Kompot owocowy niskosłodzony | 400 150 200 100 200 |
PODWIECZOREK | Kawa z ekspresu Szarlotka (ciasto na margarynie miękkiej) | 200 100 |
KOLACJA | Herbata imbirowa Budyń z indyka z jarzynami na białku Surówka z kapusty pekińskiej z papryką z sosem sałatkowym | 200 250 100 |
DZIEŃ 5.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Musli z mlekiem Herbata zielona Pieczywo razowe Margaryna miękka Ser żółty edamski Sałatka grecka z oliwkami | 250 200 100 10 25 100 |
II ŚNIADANIE | Herbata owocowa Pieczywo chrupkie razowe z dżemem niskosłodzonym | 200 1szt/20 |
OBIAD | Kapuśniak z jarzynami Polędwica wołowa pieczona z czosnkiem Ziemniaki zapiekane z ziołami prowansalskimi Buraczki ćwikłowe na gorąco Mizeria z ogórka z cebulką i jogurtem naturalnym Kompot owocowy niskosłodzony | 400 90 200 80 100 200 |
PODWIECZOREK | Budyń waniliowy z malinami | 150 |
KOLACJA | Herbata Pieczywo razowe Pasta z tuńczyka z jarzynami Serek homogenizowany niskotłuszowy Papryka świeża | 200 130 50 30 60 |
DZIEŃ 6.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Kawa Inka z mlekiem Pieczywo razowe Margaryna miękka Szynka drobiowa Sałatka z buraczków konserwowych z groszkiem zielonym | 200 130 10 30 100 |
II ŚNIADANIE | Kawa rozpuszczalna Strucel drożdżowy z jabłkami | 200 50 |
OBIAD | Zupa brokułowa z ziemniakami Indyk duszony z gruszką Ryż ciemny na sypko Surówka z czerwonej kapusty z oliwą z oliwek Kompot owocowy niskosłodzony | 400 150 200 100 200 |
PODWIECZOREK | Sałatka owocowa z winogronem | 150 |
KOLACJA | Herbata zielona Makaron razowy zapiekany z warzywami z sokiem pomidorowym Kiwi | 200 350 1 szt. |
DZIEŃ 7.
Posiłek | Nazwa potrawy | g, ml |
---|---|---|
I ŚNIADANIE | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Pieczywo razowe Margaryna miękka Pasta z białek z zieloną pietruszką Szynka cielęca Ogórek kiszony | 200 100 10 50 20 50 |
II ŚNIADANIE | Jogurt owocowy niskotłuszczowy Sucharek razowy | 150 15 |
OBIAD | Zupa dyniowa z grzankami razowymi Pierogi leniwe (ziemniaki, chudy twaróg) z margaryną miękką Surówka z marchewki i jabłka Kompot owocowy niskosłodzony | 400 250 150 200 |
PODWIECZOREK | Sorbet z czerwoną porzeczką | 150 |
KOLACJA | Herbata z cytryną Pieczywo razowe Fasolka po bretońsku z kurczakiem Pomarańcza | 200 100 350 1szt |