nutri-day
Dzisiaj jest:

Przykładowe jadłospisy - tygodniowa dieta niskocholesterolowa



DZIEŃ 1.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Herbata z cytryną
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Szynka z indyka
Pomidor z cebulką
 
250
200
100
10
30
100
II ŚNIADANIE Sok owocowy
Ciasto drożdżowe
 
150
50
OBIAD Barszcz czerwony czysty z fasolą
Filet z dorsza pieczony w pergaminie z cytryną
Ziemniaki na parze z bazylią
Surówka z porów z papryką i oliwą z oliwek
Kompot owocowy niskosłodzony
 
400
100
200
100
200
PODWIECZOREK Kawa z ekspresu z dodatkiem mleka
Sucharki razowe
 
200
15
KOLACJA Risotto z kurczakiem, kukurydzą i pietruszką natką
Sałata zielona z jogurtem naturalnym
Herbata owocowa
 
250
80
250



DZIEŃ 2.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Kawa Inka z mlekiem
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Pasta z twarogu chudego z ogórkiem kiszonym
Jabłko
 
200
130
10
70
1szt.
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny niskotłuszowy z musli owocowym
 
150/30
 
OBIAD Zupa jarzynowa zabielana mlekiem
Pierś puree kurczaka gotowana
Ziemniaki puree
Marchewka z groszkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem sałatkowym
Kompot owocowy niskosłodzony
 
400
100
200
80
100
200
PODWIECZOREK Mus truskawkowy na białku jajka
 
150
KOLACJA Herbata zielona
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Cielęcina pieczona
Sałatka wielowarzywna z majonezem na białku
 
200
100
10
40
100



DZIEŃ 3.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Herbata z cytryną
Pieczywo razowe
Pasta z drobiu z jarzynami
Sałatka wiosenna z jogurtem naturalnym (sałata zielona, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka)
250
200
100
50
80
II ŚNIADANIE Kawa rozpuszczalna z mlekiem
Pieczywo chrupkie razowe z dżemem niskosłodzonym
200
1szt/20
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym
Potrawka z królika z jarzynami
Kasza jęczmienna
Surówka z selera i jabłka z orzechami włoskimi
Kompot owocowy niskosłodzony
400
150
150
100
200
PODWIECZOREK Kisiel owocowy z jabłkiem
150
KOLACJA Herbata z dzikiej róży
Rolada ziemniaczana z jarzynami
Sałatka z pomidora z cebulką
250
250
100



DZIEŃ 4.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Herbata z mlekiem
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Mozaika serowa z cebulką, pomidorem i rzodkiewką
Grejpfrut
200
130
10
100
1⁄2 szt.
II ŚNIADANIE Sok marchwiowy
Krążek z ciemnego ryżu preparowanego
150
1szt
OBIAD Zupa grochowa z grzankami razowymi
Filet z łososia po grecku
Ziemniaki w mundurkach
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot owocowy niskosłodzony
400
150
200
100
200
PODWIECZOREK Kawa z ekspresu
Szarlotka (ciasto na margarynie miękkiej)
200
100
KOLACJA Herbata imbirowa
Budyń z indyka z jarzynami na białku
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką z sosem sałatkowym
200
250
100



DZIEŃ 5.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Musli z mlekiem
Herbata zielona
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Ser żółty edamski
Sałatka grecka z oliwkami
250
200
100
10
25
100
II ŚNIADANIE Herbata owocowa
Pieczywo chrupkie razowe z dżemem niskosłodzonym
200
1szt/20
OBIAD Kapuśniak z jarzynami
Polędwica wołowa pieczona z czosnkiem
Ziemniaki zapiekane z ziołami prowansalskimi
Buraczki ćwikłowe na gorąco
Mizeria z ogórka z cebulką i jogurtem naturalnym
Kompot owocowy niskosłodzony
400
90
200
80
100
200
PODWIECZOREK Budyń waniliowy z malinami
150
KOLACJA Herbata
Pieczywo razowe
Pasta z tuńczyka z jarzynami
Serek homogenizowany niskotłuszowy
Papryka świeża
200
130
50
30
60



DZIEŃ 6.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Kawa Inka z mlekiem
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Szynka drobiowa
Sałatka z buraczków konserwowych z groszkiem zielonym
200
130
10
30
100
II ŚNIADANIE Kawa rozpuszczalna
Strucel drożdżowy z jabłkami
200
50
OBIAD Zupa brokułowa z ziemniakami
Indyk duszony z gruszką
Ryż ciemny na sypko
Surówka z czerwonej kapusty z oliwą z oliwek
Kompot owocowy niskosłodzony
400
150
200
100
200
PODWIECZOREK Sałatka owocowa z winogronem
150
KOLACJA Herbata zielona
Makaron razowy zapiekany z warzywami z sokiem pomidorowym
Kiwi
200
350

1 szt.



DZIEŃ 7.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi
Pieczywo razowe
Margaryna miękka
Pasta z białek z zieloną pietruszką
Szynka cielęca
Ogórek kiszony
200
100
10
50
20
50
II ŚNIADANIE Jogurt owocowy niskotłuszczowy
Sucharek razowy
150
15
OBIAD Zupa dyniowa z grzankami razowymi
Pierogi leniwe (ziemniaki, chudy twaróg) z margaryną miękką
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot owocowy niskosłodzony
400
250

150
200
PODWIECZOREK Sorbet z czerwoną porzeczką
150
KOLACJA Herbata z cytryną
Pieczywo razowe
Fasolka po bretońsku z kurczakiem
Pomarańcza
200
100
350
1szt


ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

ŻYWIENIE A CHOROBA

KONTAKT