nutri-day
Dzisiaj jest:

Źródła witamin & minerałów

  • Witamina A:
    Tłuszcze rybne i oleje, wątroba, marchew, masło, żółtka jaj, mleko i sery pełnotłuste
  • Witamina E:
    Wołowina, wieprzowina, płatki owsiane, kasza jęczmienna, kiełki pszenicy, oleje roślinne, masło, jaja
  • Witamina B1:
    Drożdże, mięso wieprzowe, soja, warzywa strączkowe suche, kasza gryczana i inne kasze, drób
  • Witamina B2:
    Drożdże, grzyby, makrela, sery białe i żółte, jaja, warzywa strączkowe suche, brokuły, cielęcina, wieprzowina i wołowina
  • Witamina PP:
    Drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, drobiowe, orzeszki ziemne, ryby morskie, grzyby, ziemniaki, sery
  • Witamina B6:
    Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, ryby, warzywa strączkowe suche, papryka, brukselka
  • Witamina C:
    Papryka, natka pietruszki, brokuły i inne zielone warzywa, czarne porzeczki, truskawki, cytrusy
  • Witamina D:
    Ryby, zwłaszcza morskie, żółtka jaj, margaryna i masło, tran
  • Foliany:
    Wątroba, soja, otręby, fasola, groch, szpinak, liście pietruszki, kapusta włoska, sałata, brokuły, brukselka, jaja, wzbogacane płatki śniadaniowe
  • Żelazo:
    Wątroba wieprzowa, żółtka jaj, fasola, soja, groch, szpinak, śliwki, otręby owsiane, natka pietruszki
  • Magnez:
    Orzeszki ziemne, fasola, groch, kukurydza, soczewica, ser żółty, otręby pszenne, migdały, orzechy, kakao, czekolada
  • Wapń:
    Mleko, kefiry, jogurty, sery białe i żółte, żółtka jaj, fasola, soja, otręby pszenne, sardynki, morele suszone
  • Potas:
    Fasola, soja, orzechy, migdały, morele, banany, szpinak, ziemniaki, mięso i ryby


ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

KONTAKT