Nutri-Day - Prawidłowe żywienie: oceń swój jadłospis
nutri-day
Dzisiaj jest:

Żywienie w profilaktyce chorób - WZW

DIETA A WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY


      Wieloletnie obserwacje wpływu diety w przewlekłym WZW pozwalają stwierdzić, że dieta nie ma większego znaczenia dla postępu choroby. W okresie, kiedy nie dochodzi do zaawansowanych zmian w strukturze tkanki wątroby nie istnieją uniwersalne wskazania dietetyczne w zakażeniu tym konkretnym typem wirusa. Dobór diety zależy w tym okresie od indywidualnej tolerancji chorego dla spożywanych pokarmów. Dopiero zaawansowany stan degeneracji wątroby wymaga wprowadzenia bardziej rygorystycznej diety - wg zasad diety wątrobowej czyli diety lekkostrawnej.
       Obecnie przy WZW zalecana jest dieta urozmaicona, ale lekkostrawna i niskotłuszczowa, ze znacznym ograniczeniem potraw smażonych. Niewskazane jest również spożycie produktów z konserwantami, sztucznie barwionych, a także picie napojów energetyzujących i palenie tytoniu. Bardzo ważną wskazówką dietetyczną przy tym schorzeniu jest całkowite wyeliminowanie z jadłospisu alkoholu i to pod jego każdą postacią. Wskazany jest umiarkowany wysiłek fizyczny: (pływanie, jazda na rowerze, aerobik, spacery, marszobieg itp.).
Optymalnie i właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych i mineralnych.



Wytyczne diety w przewlekłych chorobach wirusowych wg prof. dr hab. med. Lecha Hryniewieckiego:

  1. żywienie nie powinno być schematyczne, lecz indywidualne i dostosowane do stanu chorego i fazy choroby,
  2. zmiana sposobu żywienia, a przede wszystkim znaczne zwiększenie każdego ze składników pokarmowych musi być stopniowe i połączone z baczną obserwacją stanu chorego,
  3. dieta powinna być urozmaicona, a poszczególne posiłki, jeżeli to możliwe, zgodne z upodobaniami i zwyczajami żywieniowymi chorego,
  4. chory i jego rodzina powinni być pouczeni, że leczenie dietetyczne jest zasadniczą formą leczenia, która rokuje utrzymanie stanu wydolności. Jedynie wyrobienie takiego przekonania umożliwia długotrwałe ograniczenie spożywania niektórych potraw i używek tam, gdzie jest to konieczne (np. alkoholu),
  5. przy upośledzonym łaknieniu należy dążyć do zapewnienia dowozu produktów o dużej wartości biologicznej, a wyłączyć pokarmy sycące i zmniejszające łaknienie, tj. słodycze i tłuszcze.

Dieta wątrobowa

Ogólna zasada diety:
      Zasadą diety jest ograniczenie tłuszczu, dostarczenie organizmowi białek głównie z mleka i jego przetworów oraz z mięsa. Z diety należy wyłączyć pokarmy ciężko strawne i wzdymające, konserwy oraz ostre przyprawy i używki. Nie podaje się cebuli i czosnku. Ogranicza się pokarmy zawierające większe ilości kwasu szczawiowego, jak: szpinak, szczaw, rabarbar. Posiłki podaje się często, natomiast w mniejszych objętościach – około 5 razy dziennie. Ważne jest, aby posiłki spożywane były w temperaturze umiarkowanej – nie podaje się potraw zimnych.
Sposób przyrządzania potraw:
      Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w pergaminie i duszone bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych. Potrawy sporządza się bez tłuszczu, a dowolną jego ilość dodaje się w postaci surowej do gotowych potraw. Zupy podprawia się zawiesinami z mąki i mleka. Zabrania się używania zasmażek i śmietany. Pożywienie powinno być atrakcyjnie zestawione i szczególnie estetycznie podane.


Dzienna racja pokarmowa poszczególnych produktów spożywczych w gramach
1. Produkty zbożowe 250 7. Ziemniaki 250-300
2a. Mleko8008. Warzywa i owoce z wit.C200
2b. Twaróg150-2009. Warzywa i owoce z karotenem 150
3.Jaja1 szt.10. Inne warzywa i owoce 300
4. Mięso, ryby, wędliny15011. Strączkowe suche--
5. Masło i śmietanka 1012. Cukier i słodycze70-80
6. Inne tłuszcze 10  


PRODUKTY WSKAZANE I NIEWSKAZANE
z podziałem na grupy

GrupaRodzaj produktu Nazwa produktu
wskazaneniewskazane
1Pieczywojasne, czerstwe,pszennerazowe, świeże, żytnie
Mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, owsiana razowa, żytnia
Makaronymakaron „nitki” grube makarony
Kaszamanna, pszenna, kukurydziana, krakowska, płatki owsiane, jęczmienna, ryż, tapioka, sago jaglana, gryczana, gruba
2Mlekoświeże, świeży kefir, kwaśne mlekomleko tłuste i zbyt kwaśne przetwory mleka
Serychude, twarogowe dojrzewające, tłuste, topione, kwaśne
3Jajabiałko, w niewielkich ilościach jajka na miękko i żółtka jako dodatek do potraw żółtka w dużej ilości
4Mięsochude gatunki mięsa: cielęcina, wołowina, kura, indyk, gołąb, króliktłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna, flaki i inne podroby
Rybychude: dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, leszcz, flądra tłuste, marynowane: śledź, węgorz, łosoś, sardynki, konserwy
Wędlinychude: szynka, polędwica, dietetyczne parówkitłuste, pikantne: kiełbasy, pasztety itp.
5Masłow ilościach ograniczonych ilościach świeże i na surowotopione, solone, nieświeże
6Inne tłuszcze tłuszcze roślinne, miękkie margaryny (np. Słoneczna, Sawa, Tina, Kama, Flora itp.), oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, uniwersalnysmalec, słonina, boczek, margaryny twarde
7Ziemniaki gotowane w postaci puree gotowane i podawane w całości, pieczone, smażone
8Warzywa i owoce obfitujące w wit. C pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej różykapusty, kalafiory
9Warzywa i owoce bogate w karoten marchew, dynia, koperek, sałata zielona, w ograniczonych ilościach szpinak fasolka szparagowa, groszek zielony
10Inne warzywa i owoceseler, pietruszka, sok z czarnej rzodkwi, w ograniczonych ilościach buraki ćwikłowe, jabłka, śliwki, winogrona, brzoskwinie, morele, wiśnie, owoce suszone bez małych pestek kalarepa, brukiew, rzodkiewka, ogórki, cebula, czosnek, pory, czereśnie, gruszki, rabarbar
11Strączkowe suche -------- wszystkie gatunki
12Cukier i słodycze cukier, miód, marmolada, dżemy bez pestek, syropy owocowe na cukrze słodycze zawierające tłuszcz i używki
13Przyprawy łagodne: koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, tarta skórka cytrynowa i pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranekostre: pieprz, ocet, papryka, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, cebula, czosnek, szczypiorek
14Używki Herbata, kakao w ograniczonych ilościachkawa naturalna, napoje alkoholowe, czekolada


POTRAWY WSKAZANE I NIEWSKAZANE

Lp. Rodzaj produktu Nazwa potrawy
wskazaneniewskazane
1Napojesłaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki warzywne i owocowe mocna herbata, kawa prawdziwa, napoje gazowane, wszelkie zimne płyny, napoje alkoholowe
2Pieczywochleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, sucharki, biszkopty, chleb lecytynowygraham, chleb żytni
3Dodatki do pieczywa niewielka ilość masła, dżemy bez pestek, marmolada, miód, chudy twaróg, mięso gotowane, szynka, polędwica, parówki dietetyczne, w ograniczonych ilościach jajka na miękko sery dojrzewające, topione, tłuste, kwaśne, pozostałe wędliny, konserwy, dżemy z pestkami
4Zupywarzywne i owocowe przecierane, krupniki, mleczne, zupy podprawiane zawiesinami, łagodnena tłustych rosołach, grzybowe, zasmażane, warzywne nieprzecierane
5Dodatki do zup grzanki, bułka, kasza, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron nitki, ziemniaki pureegrube makarony, łazanki, kluski kładzione, francuskie
6Potrawy z mięsa mięsa gotowane, budynie, pulpety, pieczeń w pergaminie, potrawki mięsa smażone, pieczone w zwykły sposób
7Potrawy półmięsne budynie z mięsa, kasz, warzyw i drobnego makaronu zapiekanki
8Potrawy z drobiu drób gotowany, pieczony w pergaminie, budynie, potrawki, pulpety smażone, pieczone w zwykły sposób
9Potrawy z ryb ryby z wody, pulpety, budynieryby smażone, marynowane
10Potrawy z jaj w ograniczonych ilościach jaja na miękko, jajecznica na parze, omlety na parze gotowane na twardo, smażone
11Potrawy z warzyw warzywa gotowane, przetarte, podprawiane zawiesinami lub oprószane mąką, soki surowe lub gotowane, przy dobrej tolerancji drobno starte surówki w dozwolonych warzyw grubo rozdrobnione surówki, warzywa gotowane nierozdrobnione
12Potrawy z mąki ciasta zarabiane w misce, lane ciasto, kluski biszkoptowe, pierogi leniwe, makaron „nitki”ciasta zarabiane na stolnicy, smażone; kluski kładzione, francuskie, naleśniki, krokiety
13Potrawy z kasz drobne na sypko, grube rozklejone, przecierane kasze z owocami, warzywami, budynie z kasz kasze grube nie przecierane, zapiekanki, potrawy smażone
14Sosy warzywne, owocowe, mleczne, podprawiane zawiesinami tłuste, zasmażane, na tłustych rosołach, pikantne
15Desery kompoty przetarte, kisiele, galaretki mleczne, owocowe, musy, koktajle mleczno – owocowe, bezy, herbatniki, biszkopty, soki owocowe, owoce pieczone tłuste ciasta, torty, kremy, desery z używkami


PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY >>tutaj


ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

ŻYWIENIE A CHOROBA

KONTAKT