nutri-day
Dzisiaj jest:

Przykładowe jadłospisy - dieta wrzodowa

OKRES ZAOSTRZENIA OBJAWÓW


Posiłek Nazwa potrawy g, ml
Posiłek I Słaba herbata z mlekiem
Sucharki rozmoczone
150
20
Posiłek II Kasza manna na mleku rozcieńczonym
Bułka pszenna czerstwa z masłem
150
50
Posiłek III Mus z bananów, twarogu
Biszkopty
50
30
Posiłek IV Zupa ziemniaczana przetarta ze śmietanką
Cielęcina mielona z sosem koperkowym
Kasza krakowska przetarta z masłem
150
80/30
100
Posiłek V Sok marchwiowy rozcieńczony mlekiem
150
Posiłek VI Kawa zbożowa z mlekiem
Bułka maślana czerstwa z dżemem brzoskwiniowym
150
50/10
Posiłek VII Budyń waniliowy
100
Posiłek VIII Słaba herbata z mlekiem
Pieczywo pszenne z masłem
Pasta z ryby gotowanej z oliwą
150
50
40
Posiłek IX (przed snem) Napar z siemienia lnianego
Sucharek rozmoczony
100
20


OKRES REKONWALESCENCJI


DZIEŃ 1.
Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Słaba herbata
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Szynka drobiowa
Jabłko pieczone
250
150
50
5
20
100
II ŚNIADANIE Jogurt brzoskwiniowy
Chałka drożdżowa
150
50
OBIAD Zupa jarzynowa przecierana z grzankami
Klops z mielonej cielęciny w sosie śmietanowym
Ziemniaki puree
Buraczki ćwikłowe puree ze śmietanką
Woda mineralna nie gazowana
300
90/50
150
100
150
PODWIECZOREK Koktajl mleczno – bananowy
Weka z serkiem homogenizowanym naturalnym
150
50
KOLACJA Kawa zbożowa z mlekiem
Kluseczki francuskie z masłem
Surówka z marchewki i jabłka
150
200
80
PRZED SNEM Słaba herbata
Kanapka z pastą rybno – jarzynową
150
80



DZIEŃ 2.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Słaba herbata z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Pasta z twarogu z zieloną pietruszką
Polędwica drobiowa
Pomidor b/s
150
100
10
30
30
40
II ŚNIADANIE Koktajl mleczno – truskawkowy
Bułka pszenna z marmoladą
150
50
OBIAD Zupa koperkowa z lanym ciastem
Potrawka z kurczaka z jarzynami
Ryż na sypko
Sok z czarnej porzeczki rozcieńczony
300
150
150
150
PODWIECZOREK Budyń śmietankowy z sokiem owocowym
Herbatniki
150
30
KOLACJA Słaba herbata
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Parówki cielęce
Sałatka jarzynowa z oliwą
150
100
10
80
50
PRZED SNEM Kawa zbożowa z mlekiem
Kanapka z serkiem maślanym
150
70



DZIEŃ 3.
Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Słaba herbata
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Jajecznica na parze
Banan pieczony
250
150
50
5
70
100
II ŚNIADANIE Herbata z dzikiej róży
Weka z pastą z cielęciny z jarzynami
150
70
OBIAD Krupnik z kaszy manny z jarzynami
Budyń z indyka z sosem koperkowym
Ziemniaki puree
Surówka z marchewki i jabłka
Woda mineralna nie gazowana
300
90/50
150
100
150
PODWIECZOREK Mleczko waniliowe
Herbatniki
150
30
KOLACJA Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Galaretka z dorsza z warzywami
Dżem brzoskwiniowy
150
100
10
150
20
PRZED SNEM Słaba herbata
Kanapka z masłem i szynką drobiową
150
70



DZIEŃ 4.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Pasta z drobiu z jarzynami
Serek „Bieluch”
150
100
10
50
30
II ŚNIADANIE Jogurt waniliowy
Strudel drożdżowy z jabłkiem
150
50
OBIAD Barszcz czerwony z ziemniakami puree
Risotto z mięsem drobiowym i jarzynami z sosem pomidorowym
Jabłko pieczone
Sok pomarańczowy rozcieńczony
300
250/100

100
150
PODWIECZOREK Budyń śmietankowy z sokiem owocowym
Biszkopty
150
30
KOLACJA Słaba herbata z mlekiem
Pierogi leniwe z masłem
Surówka z marchewki i jabłka
150
200
80
PODWIECZOREK Budyń śmietankowy z sokiem owocowym
Biszkopty
150
30
PRZED SNEM Napój mleczno bananowy
Kanapka z miodem
150
60



DZIEŃ 5.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem ryżowym
Słaba herbata
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Kiełbasa szynkowa
Jabłko pieczone
250
150
50
5
30
100
II ŚNIADANIE Herbata z mlekiem
Kanapka z serkiem homogenizowanym owocowym
150
70
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem nitki
Pulpety z sandacza w sosie śmietanowym
Ziemniaki puree
Sałata zielona z jogurtem naturalnym
Kompot truskawkowy
300
90/50
150
80
150
PODWIECZOREK Galaretka z kwaśnego mleka
Biszkopty
150
30
KOLACJA Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Pasta z indyka z jarzynami
Marmolada
150
100
5
50
20
PRZED SNEM Kawa z mlekiem
Kanapka z pastą z sera białego
150
70



DZIEŃ 6.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Jajko na miękko
Szynka cielęca
Banan pieczony
150
100
10
50
20
100
II ŚNIADANIE Koktajl mleczno - jagodowy
Chałka drożdżowa
150
50
OBIAD Bulion jarzynowy z lanym ciastem
Udko z kurczaka gotowane
Ziemniaki
Marchewka puree
Kompot aroniowy
300
150
150
100
150
PODWIECZOREK Kisiel owocowy
Herbatniki
150
50
KOLACJA Słaba herbata
Budyń z cielęcy z warzywami z sosem koperkowym
Jabłko po królewsku
150
250/50
100
PRZED SNEM Słaba herbata z mlekiem
Kanapka z serkiem homogenizowanym naturalnym
150
70



DZIEŃ 7.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem nitki
Słaba herbata
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Polędwica drobiowa
Pomidor bez skórki
250
150
50
5
30
40
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny
Kanapka z pastą jarzynową
120
70
OBIAD Zupa ziemniaczana przecierana
Klops z królika puree sosem cytrynowym
Kluski francuskie z masłem
Marchewka puree
Woda mineralna nie gazowana
300
90/50
150
100
150
PODWIECZOREK Słaba herbata z mlekiem
Drożdżówka z marmoladą
150
50
KOLACJA Kawa zbożowa z mlekiem
Ryż z musem jabłkowym z cynamonem
150
250
PRZED SNEM Słaba herbata
Kanapka z pastą z dorsza z oliwą
150
70



DZIEŃ 8.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Słaba herbata z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Parówki cielęce
Sałatka jarzynowa z oliwą
150
100
10
100
60
II ŚNIADANIE Słaba herbata z owoców dzikiej róży
Kanapka z pastą serowo – koperkową
150
70
OBIAD Zupa cytrynowa z ryżem
Rolada ziemniaczana z cielęciną i jarzynami
Sos pomidorowy
Kompot truskawkowy
300
250
100
150
PODWIECZOREK Budyń malinowy
Biszkopty
150
30
KOLACJA Słaba herbata
Makaron nitki z twarogiem i masłem
Jabłko pieczone
150
250
100
PRZED SNEM Kawa z mlekiem
Kanapka z z szynką z indyka
150
70



DZIEŃ 9.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą
Słaba herbata
Omlet na parze z dżemem morelowym
250
150
100
II ŚNIADANIE Koktajl mleczno - bananowy
Chałka drożdżowa
150
50
OBIAD Zupa dyniowa z grzankami
Dorsz gotowany z masłem
Ziemniaki puree
Surówka z marchewki i jabłka
Woda mineralna nie gazowana
300
90
150
100
150
PODWIECZOREK Jogurt truskawkowy
Weka z serkiem „Bieluch”
150
70
KOLACJA Kawa zbożowa z mlekiem
Budyń drobiowo – jarzynowy z sosem pietruszkowym
150
250/50
PRZED SNEM Słaba herbata z mlekiem
Kanapka z szynka cielęcą
150
70



DZIEŃ 10.

Posiłek Nazwa potrawy g, ml
I ŚNIADANIE Kawa zbożowa z mlekiem
Pieczywo czerstwe pszenne
Masło
Pasta z twarogu z zieloną pietruszką
Szynka drobiowa
Pomidor bez skórki
150
100
10
50
30
40
II ŚNIADANIE Koktajl marchwiowy – truskawkowy
Kanapka z marmoladką
150
70
OBIAD Barszcz biały (łagodny) z ziemniakami puree
Potrawka cielęca
Ryż na sypko
Sałata zielona z jogurtem naturalnym
Kompot jabłkowy
300
150
150
80
150
PODWIECZOREK Słaba herbata malinowa
Strudel drożdżowy z serem
150
50
KOLACJA Słaba herbata z mlekiem
Kluski biszkoptowe z sosem waniliowym
Banan pieczony
150
200/100
100
PRZED SNEM Słaba herbata
Kanapka z pastą z polędwicą cielęcą
150
70


ŻYWIENIE

JADŁOSPIS

ŻYWIENIE A CHOROBA

KONTAKT